28 Ekim 2011 Cuma

travmalar ulkesi

Son bir haftadir Turkiye'de yasananlar, ust uste gelen travmalar ve bunlara verilen tepkiler kisiden kisiye, gunden gune degisiyor. Deprem Turkiye'yi yine vurdu ve yine psikologlar ile travma yonetimi gundeme geldi.Yasanan bu travma karsisinda insanlara travma sonrasi stres yonetimi(PTSD management), hayat becerileri egitimleri(life skills), duygusal duzenleme( emotional regulation'reactivity) gibi noktalarda yardimci olunacaktir. Bunu yaparken grup calismalarinin buyuk yer tutacagina inaniyorum. Duygular, dusunceler paylasildikca etkisini azaltacaktir.Eklektik bir yaklasimla psikologlar tamamen etkisini yok etmese de, depremin etkisini azaltmaya calisacaklardir. Benim buradan elimden gelen belki de bilimselligi kanitlanmis yaklasimlari psikologlarla paylasmak olabilir. Son yillarda travma sonrasi en cok kullanilan yontem olan Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) ulkemizde de egitimleri verilerek bircok psikologun kullandigi bir yontem olmustur. Yine de EMDR'nin bilimselligini ve kullanim alanlari anlatan linkleri yolluyorum.

http://nrepp.samhsa.gov/ViewIntervention.aspx?id=199

Ayrica EMDR'nin manualini kapsadigi link asagida bulunmaktadir;

http://www.springerpub.com/samples/9780826111197_chapter.pdf

EMDR bu alanda en populer mudahale programidir(intervention) ancak bilimsel olarak kanitlanmis ozellikle cocuklara ve adolesanlara yonelik daha bircok program bulunmaktadir.
Bunlardan biri Trauma-Focused Coping (TFC)dir . 9-18 yas grubu travmaya ozellikle deprem gibi dogal afetleri yasamis cocuklara yonelik bir kognitif davranisci (CBT)yaklasimdir.
Detayli adrese asagidadir;

http://www.cebc4cw.org/program/trauma-focused-coping/detailed

CEBC(California Evidence-Based Clearinghouse) sayfasinda search kismina mudahale etmek istediginiz alani yazdiginizda diger mudahale programlari da ortaya cikacaktir. ( Bu sayfa su anda Amerika'da intervention adina en kapsamli sayfadir)
Intervention arama icin bir diger sayfada sudur;

http://nrepp.samhsa.gov/Search.aspx

Bir digeride travma odakli CBT'dir. Bunun da ayrintili manuali asagidadir;

http://www.nctsn.org/nctsn_assets/pdfs/TF-CBT_Implementation_Manual.pdf

Tabiki bunlar uygulanirken gerekli egitimlerin alinmasi gerekmektedir. Ama biliyorumki bu egitim imkanlari Turkiye'de ya yoktur ya da kisitlidir. Boyle bir durumda calismalara bir isik olmasi amaciyla bu dokumanlari yolluyorum. Bunlarin hepsi internet kaynakli dokumanlardir. Yani kucuk bir arastirmayla ulasabilirsiniz. Ama aramalari Amerika uzerinden yaptigim icin ben daha kolay ulasiyor olabilirim. Bunu bir avantaj olarak gorup meslektaslarimla paylasmayi gorev olarak goruyorum. Biz bize ogretildigi gibi bilgi saklanan bir gelecek olmamaliyiz.Sanki universitede hoca olunca o bilgi o hocanin ozelindeymis gibi kiri kirk yararak ogrenmek artik gecmiste kalmali. Bir kaynak istendiginde isin ne sen bul veya burun kivirarak paylasimlari artik asalim. Eger burada farkli seyler ogreniyorsam bunu kendi ulkemin insanlari icin kullanmak en dogal hakkimizdir Su an Turkiye'de olup baska sekilde yardim etmeyi tercih ederdim. Benim de elimden gelen bu kadar. Umarim birazcikta olsa faydasi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder