13 Ekim 2011 Perşembe

Kime ne denir?

Evet soz verdigim yerden devam ediyorum. Nicin bu bolum ve avantajlari-dezavantajlari nedir?
Turkiye'de bildigim kadariyla sosyal hizmetler bolumu sadece Hacettepe Universitesi'nde var. Zaten cogu insan boyle bir bolumun varligindan haberi bile yok. Cunku bizde ne yazikki soyle bir yaklasim var; psikolog olmayanlar ve psikolog olanlar. Psikolog ve psikiyatrist arasindaki tartismalara hic girmeyecegim. Cunku ondan once bizim kendi icimizde devam eden bir kimlik karmasasi var. Daha meslek yasasi olmayan bir meslek grubundan bahsediyoruz. Evet durum boyleyken biz hala psikolog olmayanlari kendimizden saymayip yaptiklari isi hor goruyoruz. Tabiiki isin ucunu kaciranlar var. Kendisine neye dayanarak terapist diyen insanlar, psikoloji masteri yapip psikolog olan iletisim mezunlari ve bunun gibi ornekler. Mesleki ortamda kimlerle karsilasiyoruz? pedagoglar, cocuk gelisim uzmanlari, ozel egitimciler, sosyal hizmet uzmanlari, psikologlar, klinik psikologlar, psikoterapistler... Peki bu insanlari birbirinden ayiran sinirlar nelerdir? Bunun cevabini herkes kendi kafasina gore veriyor. Kime psikoterapist denir mesela? Terapist olmak icin illa da psikoloji mezunu mu olmak gerekir? Kocaman bir hayir ile cevabini veriyorum. Ama tabiiki de amasi var bunu destekleyecek programlar ne yazikki 1 veya 2 tane Turkiye'de. Ben Turkiye'den ayrildigimda oyleydi simdi ozel okullarda trend olan psikoloji bolumlerini bilemem.
Evet konuyu artik Amerika'daki duruma baglayabilirim. Yaptigim master programina katilanlarin cogunlugunu psikoloji ve sosyal hizmetler lisans egitimi almis insanlar olusturuyor. Bunun yaninda sosyologlar, iletisimciler, hatta isletme mezunlari bile var. Peki bu insanlar bu programdan mezun olunca ne olarak calisiyor: sosyal hizmetler uzmani(MSW). soyle bir ayrinti var okula basvururken lisansta almis oldugunuz sosyal bilimler ders kredisi 12 ve istatistik, biyoloji veya fizyoloji almis olmaniz gerekiyor veya bu dersleri tamamlayabilirsiniz ilk doneminizde. Ama program icerigi 1000 saat staji kapsiyor ve bu stajlar sizin sectiginiz degil bolumun sizi yerlestirdigi yerlerde oluyor. Ayrica supervizyon saatleriniz var.Bolumu clinical social worker olarak bitirmek istiyorsaniz staj saatleri ve alan dersleri artiyor. Bununla da kalmiyor oldugunuz eyaletin lisansini almak icin sinava hazirlanmaniz gerekiyor. Bunlarin hepsi en kisa 3 sene de bitiyor. Daha onceden belirttigim gibi meslege atildiginizda almaniz gereken senelik egitimler var. Is boyle olunca sosyal bilimlerden herkese kapilari acik oluyor ve kendinize rahatlikla terapist diyebilecek kriterlere  erisebiliyorsunuz. Peki simdi soruyorum hangi okul bu imkanlari ogrenciye sagliyor? Ben bir tane biliyorum ama 25.000 tl diye hatirliyorum programin ucretini.Onun da kapisinin herkesie acik oldugundan emin degilim.  Bu mudur yani bizi psikolog olanlar ve psikolog olmayanlar siniflandiran zihniyet? Terapist olmak icin illa da psikolog olmak gerekmiyor. Sen yeterli egitim imkanini sunarsan insanlara kimse birbirini meslekten men etmeye calismaz.Ama Turkiye sartlarinda bu noktaya gelmek ne kadar zamanimizi alir bilemiyorum.
Bu bolumun ne eksisi var dersek bir kere Amerika'da insanlara sosyal hizmet uzmaniyim derseniz cogunlukla cevap su oluyor: haa yani su cocuklari ailelerden ayiranlardansin!! Evet burada da anlayis cok sig bazi meslek gruplarinda. Sosyal hizmetlerde " child welfare"  sadece bir alanidir. Ama burada da meslek gruplarini yakistirilan etiketler var. Aslinda gittiginiz terapist bu ulkede klinik sosyal hizmet uzmani(Clinical Social Worker) olabilir. 
Sozun kisasi artik olaylara biraz daha genis acindan bakmayi kendimize ogretmemiz gerekiyor. Etik kurallar cercevesinde dogru etiketler altinda calismak istiyorsak daha arastirmaci ve elestirici olmamiz gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder