2 Temmuz 2012 Pazartesi

Oyun Terapisine Giris

  Bir cocugun kisiligini gizlemeyi ogrenmesi icin cok gelismis olmasi, samimiyetten uzak olmasi icin de cok sey ogrenmis olmasi gerekir. Ludwig Wittgenstein

  Iste bu gizli dunyaya ulasmanin tek yolu oyundur cocuklarin dunyasinda. Terapistlerin hep yanlis yaptigi nokta herseyin sebebini bulmak icin acgozlu olup gozunun onundeki seyi gormeyip detaylarda kaybolmalaridir. Yani genellikle sorun sessiz ve alici olamamaktir. Ozellikle soz konusu cocuk olunca sorulari ve aciklamalari pespese siralariz.Bence cocuga soru sormak yasaklanmali, bu da cocuk psikolojisini anlamakta temel yaklasim olmali. Soru sormayacagiz, aciklama yapmayacagiz, odul-ceza da olmayacak peki nasil anlayacagiz cocuklari ve nasil yardim edecegiz?  O olacagiz yani onun kadar oyun oynamaktan mutlu olup, onun kadar sorgulamadan kabul edecegiz cevremizde olup biteni. Oyun terapisi egitiminde en cok sevdigim ve cok sey ogrendigim cumle suydu. " Ne kadar cocuklar kadar sapsal olmayi basarabiliyorsaniz,  o kadar basarili bir terapist olabilirsiniz. " Yeri gelince duvarlari da boyayacaksiniz, yuzunuzu ve sesinizi sekilden sekile de sokacaksiniz, cocuk gibi kuseceksiniz de, yerlere yatip guleceksiniz de. Yapmaniz gereken sadece  cocuk olabilmeyi basarabilmek. Oteki taraftan ayaginizda apartman topuklu ayakkabilariniz, ve takim elbisenizle oyun terapisti olamazsiniz.
Hadi gel birlikte oyun oynayalim mi derken uzattiginiz el; onu anlamayan ogretmenin elinden veya eve hergun yorgun ve mutsuz gelen babasindan ve annesinden farkli bir el olmali. Onunki gibi bir el gibi gozukmeli cocuga; oyun hamurlarini yogurmaya hazir veya oyuncak bebegine biberon tutacak kadar kucuk bir el gibi.
   Oyun oynamak cokta zor gibi gelmiyor kulaga ama aslinda o kadar zorki yetiskinler icin. Yine baska bir egitimde anne babalarin cocuklariyla oyun oynamalari kaydedilip izlettirilmisti. Hirs yapip cocugunu yenmeye calisan babami dersiniz yoksa cocuguna surekli direktifler verip oyunu sozlu sinava ceviren anne mi istersiniz. Zaten gunde yarimsar saat anne baba olarak cocuklarla oyun oynansa bircok problemin onune de gecmis olunacak.
   Gelmek istedigim nokta oyun terapisi teknikleri ogrenmenin tek basina yeterli olmadigini anlatmaya calismaktir. Siz gidip en iyi oyun terapistinden en iyi teknikleri ogrenmis olabilirsiniz ama asil nokta gercekten oynadiginiz oyunun icine girebilip, 6 yasindaymis gibi barbie bebekleri giydirip gezmeye goturmeye basarmak ve bu oyunu butun bir seans boyunca sikilmadan oynayabilmek. Cunku 6 yasindaki bir kiz cocugu biraksaniz 2-3 saat araliksiz bu oyunu oynayabilir. O istiyorsa siz de oynayacaksiniz.Oyun terapisinde zamani askiya alacaksiniz. Tekrarlanan oyunlar, takilip kalinan rutinler size cocugun ic dunyasina dair tuyolar verecektir. Bu anlari yakalamanizda terapist kimliginizin basarisidir.
   Bundan sonra adim adim tekniklerden bahsedecegim. Bugunluk sadece oyun terapistinin nasil olmasi gerektigine dair bir giris yapmak istedim.

2 yorum:

  1. Psikoloji Servisi
    olarak yazınızı çok beğendim.Umarım yeni yazılarınızı da görürüz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begendiginize cok sevindim. Bana daha cok yazmam gerektigini hatirlattiginiz icin tesekkur ederim. Sevgiler

      Sil